React Native Nedir? Nasıl Öğrenilir? - Mustafa KÜÇÜK

React Native Nedir? Nasıl Öğrenilir?

React Native Nedir? Nasıl Öğrenilir?

Günden güne popülerliğini arttıran React Native birçok geliştiricinin ve yazılıma yeni başlayacak özellikle de mobil geliştirmeye başlayacak arkadaşların ilgi odağı haline gelmeye başladı hatta farklı alanlarda çalışan gelişticilerin bile mobil geliştirme ortamına geçmesini sağladı.

Katıldığım Facebook gruplarında ve birçok yerde React Native ile mobil uygulama geliştirmeye yeni başlayacak arkadaşların nasıl başlayacaklarını, nereden başlayacaklarını, başlamadan önce hangi konularda bilgilerinin olması gerektiğini merak ettiğini fark ettim.

Global olarak React Native popüler olmasının yanı sıra Türkiye’de de ilgi görmesi eminim benim gibi birçok React Native ile ilgilinen arkadaşı mutlu etmiştir.

Aşağıda SSS şeklinde bildiklerimi başlıklar altında toplamaya çalışacağım.

1-) React Native Nedir?

React Native Facebook tarafından open source olarak geliştirilen cross platform mobil uygulama geliştirmenizi sağlayan JavaScript kütüphanesidir.

React ile aynı yapıyı kullanır yani siz zaten Rect Native biliyorsanız React ile web uygulamaları veya tam tersi bir şekilde React biliyorsanız mobil uygulama geliştirebilirsiniz.

Kurması zordur, alışması kolaydır, yazması zevklidir 🙂

2-) Cross Platform Nedir?

Cross Platform = Bir taşla iki kuş vurmak, yani tek kod yazarak uygulamanızın hem Android hem de IOS için çıktısını kolay bir şeklde alabilirsiniz.

Zaman zaman bazı modüller her iki işletim sisteminde çalışmayabiliyor veya stiller farklı çıkabiliyor. Böyle durumlarda paniklemenize gerek yok çünkü çok basit bir şekilde işletim sistemi kontrolü yaparak uygulamanızın her iki platformda da aynı görünümde ve işlevsellikte çalışmasını sağlayabilirsiniz.

3-) React Native Başlamadan Önce

React Native başlamadan önce mutlaka HTML, CSS ve JS yapısını bilmeniz gerekiyor, isterseniz direkte dalabilirsiniz ama baya zorlanırsınız.

Ben React Native öğrenmeye başladığım zamanlarda Türkçe kaynak çok yoktu dolayısıyla kuramamıştım, mantığını anlamakta zorluk çektim, hatta 3-4 kere öğrenmeye karar verip yapamıyorum diye vazgeçmiştim. Ama aklımdaki fikride kodlara dökmeyi çok istediğimden dolayı bir gün tekrar kurup öğrenmek istedim. Aslında ben çatır çatır yazabiliyormuşum 🙂 tabii o zamana kadar JavaScript bilgimide baya geliştirdiğimden dolayı öğrenmem zor olmadı.

HTML: React Native üzerinde tamamen html yazmıyoruz ancak benzer bir yapı kullanıyoruz, html bilmeniz bu yapıyı anlamanız açısından çok önemli.

CSS: Ufak farklılıklar dışında neredeyse tamamen CSS tarzı bir yapı kullanılıyor. En azından orta düzey CSS bilginiz olması arayüz yapmanızı çok kolaylaştırır.

JS: React Native JavaScript ES6 yapısını kullanıyor, çok hızlı alışıyorsunuz merak etmeyin.

Bunların dışında biraz güçlü bilgisayarınız olması yazdığınız kodlardan zevk almanızı sağlayacaktır aksi takdirde emülatör her açtığınızda günah point kasabilirsiniz.

Aslında güçlü derken oyun bilgisayarlarından bahsetmediğimi bilmenizi istiyorum, çünkü uygulamarınızı emülatörü üzerinde çalıştırmanız gerekecektir ve emülatöründe kullanacağı ram miktarı olacaktır.

Ha unutmadan, React Native belirttiğim gibi kurması zordur, yani çok ilginç hatalarla karşılaşabilirsiniz ama endişe etmeyin çünkü Stackoverflow üzerinde neredeyse her hatanın çözümünü bulabilirsiniz, ama emin olmanızı istediğim tek nokta kurduktan sonra yazamaya başladığınızda sonuna kadar değdiğini fark ediyorunuz 🙂

Kendinize iyi bakın, görüşmek üzere.


13 Yorum var

Engin

Merhaba RN yi nasil baslatiyoruz ? yani RN icin Android Studio gibi bir program var mi ve ismi nedir ,cok teskkurler.

13 Ocak 2019

    mustafakucuk

    Merhabalar, https://facebook.github.io/react-native/docs/getting-started ilgili sayfayı inceleyerek sorunuza ve daha fazlasına cevap bulabilirsiniz.

    13 Ocak 2019

LukeWarm

Merhaba,araştırmalarıma göre RN için illa ki bir mac bilgisayar kullanmak gerekiyor.emulatörde çalıştırmak için kodu.Başka bir alternatif olarak dual boot işletim sistemi düşünmüştüm.çok sıkıntı çıkartırmı ?

7 Haziran 2018

    mustafakucuk

    Selam, hem mac hem de windows cihazımda kullanıyorum :) ama şöyle bir olay var eğer IOS için uygulama geliştirecekseniz Windows'ta maalesef yapamıyorsunuz macOS cihazınızın olması daha iyi olur. Onun dışında eğer Android uygulama geliştirecekseniz windows cihazda da kullanabiliyorsunuz.

    7 Haziran 2018

ynsmrsk

Sırf o Allahın belası Android Studioyu kullanmamak için başlamıyorum React Native'ye. Ulan kullanacağım tek şey emulatörü ama milyon tane component indirtiyo. Yetmiyomuş gibi her biri için ayrı ayrı hatalar veriyo. Zaten en başta kendisini kurana kadar windowsun bilmediğim yerlerinde bilmediğim ayarları değiştirmek zorunda kaldım, öyle hop diyince kurulmuyor da. Bütün bunların üstüne bide kullanırken anasının bilmem neyi gibi kasıyor (bilgisayarda 8gb ram var). Yok valla biraz zor dönerim ben o tarlaya.

1 Haziran 2018

Muhsin.

çok açıklayıcı ve faydalı bir yazı olmuş.

31 Mayıs 2018

    mustafakucuk

    Teşekkür ederim :)

    31 Mayıs 2018

Enes

Tek anladigim şey kurması zor, yazması zevkli. Onun dışında bir bilgi göremedim. En azından birkaç giriş bilgisi veya en kötü ihtimal 1-2 link atsaydınız da, başlayanlar icin yardımcı olsaydi.

29 Mayıs 2018

    mustafakucuk

    Merhabalar, teşekkür ederim yorumunuz için yakın zamanda güncelleyeceğim.

    29 Mayıs 2018

Emre

Uygulama geliştirmek için ne seviyede programlama bilmek gerekir ? HTML, CSS ve giriş seviyesinde JS biliyorum ama oop gibi şeylere hakim değilim.

28 Mayıs 2018

    mustafakucuk

    Merhabalar, React Native ile proje geliştirmek için çok kasmanıza gerek yok başlangıç seviyesinden bir tık daha fazla HTML, CSS bilmeniz yapıyı daha kolay kavramanızı sağlayacaktır. Orta düzey JS bilmenizde yetecektir, uygulama geliştirirken öğreniyorsunuz zaten :)

    28 Mayıs 2018

Muhammet İLBAŞ

Güzel anlatım tebrikler.

28 Mayıs 2018

    mustafakucuk

    Teşekkür ederim.

    28 Mayıs 2018